среда, 13 мая 2020 г.

Опеньки їстівні і несправжні


Опеньки їстівні і несправжні

Ці гриби дуже смачні в будь-якому вигляді: мариновані, засмажені з яйцем, тушковані з картоплею або варені у супі. Головне - не назбирати неїстівних, якими можна отруїтися. Про те, як відрізнити помилкові опеньки від справжніх, повинен знати кожен осіб. Збір грибів та їх вживання повинні проходити за всіма правилами, дотримання яких є обов'язковим для будь-якого, навіть досвідченого грибника.

Колір грибів багато в чому залежить від місця, де вони ростуть. Спочатку зверніть увагу на капелюшок. У їстівних вона світло-коричневою забарвлення, трохи приглушеного, на ній чітко видно невелика темна луска. Несправжні опеньки мають зазвичай цегляну або сіро-жовту капелюшок. При цьому лусочок на ній ви не знайдете. Колір пластинки також відіграє особливу роль. Якщо вона кремова, біло-жовтуватий або світло-коричнева, то сміливо зрізуйте гриб. Він годиться до вживання і порадує вас вдома смачним обідом. У помилкових опеньків платівка жовта, якщо вони молоді, і зелена або оливкова, якщо вони старі. Уважно огляньте гриб на наявність або відсутність цих ознак і тільки тоді приймайте рішення, чи класти його в кошик.

Якщо капелюшок вам не допоміг, і ви продовжуєте сумніватися, зверніть увагу на іншу частину вашої лісової знахідки. За ніжкою теж можна багато чого сказати про той чи інший гриб. Наприклад, опеньки несправжні та їстівні мають абсолютно різні морфологічні ознаки. В останніх на ніжці ви в першу чергу помітите так звану "спідничку" - невелику окантовку, яка знаходиться трохи нижче капелюшка. Це "кільце" знають всі грибники і часто саме за ним визначають, чи можна брати гриб чи ні. Пам'ятайте, що деякі помилкові опеньки також мають невелику "спідницю", тільки у них вона слабо виражена. Тому, якщо бачите на ніжці гриба щось схоже на залишки "кільця", краще його залишити в лісі. Зверніть увагу також на висоту. Якщо довжина ніжки дорівнює 5-10 сантиметрів, то, швидше за все, це неїстівні гриби. У звичайного   опенька вона не більше 4-6 сантиметрів. Звичайно, є й винятки. Лучні опеньки, абсолютно їстівні, досягають   висотою 0,3 метра. Тому майте це на увазі, коли йдете в лісову гущавину за черговою порцією смачних грибів.

Опеньки несправжні та їстівні   відрізняються за запахом. Він відіграє особливо важливу роль, за ним легко визначити, який опеньок перед вами, чи згодиться він для приготування смачної страви. У їстівного різновиду аромат яскраво виражений грибний, трохи різкий, але приємний і свіжий. Якщо гриб помилковий, то запах у нього буде землистий. Звичайно, характеристика ароматів у кожної людини своя, в цій справі ми індивідуальні. І якщо для одного гриб пахне приголомшливо, то інший засумнівається в його справжності. Тому все-таки в першу чергу звертайте увагу на зовнішній вигляд опеньків. Буває така ситуація, що   ні одної   ознаки з вище перелічених не помітили і набрали повне відро помилкових грибів. Коли їх вживаєте, постарайтеся ретельно розпізнати їх смакові якості. Існує думка, що неїстівні опеньки трохи гіркуваті. Але знову-таки ваша думка буде суб'єктивною, тому краще не ризикувати. До того ж, деякі види несправжніх опеньків при термічній обробці втрачають свою "гірчинку".

Відмінності літніх опеньків. Цей вид грибів росте практично весь рік, за винятком дуже сильних холодів. Опеньки можна збирати навесні, влітку і восени, при цьому пік зростання випадає на вересень-жовтень. Протягом літніх місяців ми також можемо набрати багато опеньків, але вони докорінно відрізняються від осінніх. У них зазвичай дуже великі капелюшки і ніжки, що робить їх схожими на їстівні. Як відрізнити помилкові опеньки від справжніх, якщо вони зросли влітку? Тут знову-таки зверніть увагу на верхню частину гриба. Хоча капелюшок літнього опенька досягає іноді 10 сантиметрів в діаметрі, він зазвичай тонкостінний, його краї трохи завернуті всередину, в середині він також увесь покритий чимось схожим на павутину. Ніжка літніх грибів виростає іноді дуже довгою, але при цьому вона залишається коричневою, на ній є "спідничка" і лусочки. Замість цього помилковий літній опеньок легко відрізнити. Його ніжка і капелюшок яскраво-жовті, неприємного отруйного кольору. Поверхня гладка, на ній немає луски.

Їстівні несправжні опеньки. Так, і таке буває. До таких грибів відноситься сіропластинчатий помилковий опеньок. Він зростає з кінця літа і протягом вересня-жовтня. Зазвичай їх можна знайти в гниючих стовбурах дерев, коріння, пеньках. Колір капелюшка зовсім молодих опеньків світло-жовтий, потім вона перетворюється в коричневу або іржаву. Її поверхня, на відміну від справжніх опеньків, гладка і волога. У сиру погоду стає клейкою. Пластинки у таких грибів сірі, про що говорить їх назва. Такі опеньки вважаються цілком їстівними. Цегляно-червоний помилковий опеньок також варять, тушкують, солять і маринують. Це роблять жителі Японії та США - там цей гриб вважається цілком їстівним. Як виглядають несправжні опеньки цього різновиду, підкаже ніжка: вона тонка, всередині порожня і трохи вигнута. Пластинки у зовсім молоденьких обличчян жовті, далі вони темніють до шоколадного кольору. Капелюшок зазвичай цегляна, вона суха і абсолютно гладка. Незважаючи на те що ці опеньки готують і вживають, краще цього все-таки не робити. Ризик - справа благородна, але коли це стосується здоров'я та навіть життя, краще утриматися від необдуманих вчинків і використовувати перевірені і надійні методи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий