пятница, 1 марта 2019 г.

Лікар радить, консультує, інформує

Організація харчування дітей
Діти люблять чіпси, сухарики, газовані напої, горішки з різними смаками від синтетичних харчових добавок, гамбургери і чізбургери та різноманітні солодощі. Тобто все те, що рекламують по телебаченню і в пресі.
Споживаючи все це стають занадто збуджені, агресивні і мають проблеми з кишковим трактом та шлунком. Малюки з симптомами розладу діяльності шлунково-кишкового тракту потрапляють в інфекційне відділення лікарні і отримують попередній діагноз — гастроентероколіт. В переважній більшості випадків після лікування дітей виписують з іншим діагнозом. Але проблема організації раціонального харчування дошкільнят і школярів залишається. І завдання батьків — намагатися хоча б наблизити раціон дитини, особливо у вихідні і святкові дні, до раціонального. Саме раціональне харчування відповідає віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах та енергії і забезпечує безперервні процеси росту і розвитку. Адже дитина інтенсивно росте і розвивається, її організм має бути стійким до різних хвороботворних організмів, а функціональний стан усіх систем організму постійно потребує енергетичного матеріалу, джерелом якого є їжа. Тому дуже важливо забезпечити дитині необхідне повноцінне харчування відповідно до її віку і розвитку. не тільки недогодування, шкодить і перегодування, навіть якщо продукти корисні і поживні.
Всі продукти мають бути свіжими, оскільки при тривалому зберіганні склад та смакові властивості змінюються. В раціоні дитини повинні бути: різні сорти хліба, сезонні овочі, фрукти, ягоди, городня зелень, молоко і молокопродукти, нежирні сорти м’яса і риба, варені яйця.Не можна додавати до м’ясних і рибних страв гострі спеції і соуси, додають для смаку зелень петрушки, кропу, селери, цибулю, часник, лавровий лист, сік лимона чи лимонну кислоту.
Не можна давати дітям: натуральну каву, міцний чай, какао, шоколад, які збуджують серцеву та нервову системи. Необхідно обмежувати печиво, тістечка, торти які висококалорійні і ситні, але не містять вітамінів, мінеральних солей і білків. Для підвищення апетиту у дитини включати в раціон в невеликих кількостях ковбасу і оселедець чи ікру.
Не давайте дітям газованих напоїв, особливо солодких газованих вод. Не захоплюйтесь свіжо відтиснутими соками, фреші різкі для шлунка і кишківника. значно безпечні компоти з ягід та фруктів.
Дуже важливу роль відіграють індивідуальний питний режим і правильний режим харчавання. Годувати дітей треба не рідше чотирьох — п’яти разів на добу з інтервалом до 3 — 4 годин. Продукти багаті на білок (м’ясо, риба, бобові) слід давати у першій половині дня — на сніданок чи обід, оскільки для їх перетравлення треба більше часу і вони довше затримуються в шлунку. На вечерю можна давати молочні, овочеві чи круп’яні страви, які швидше перетравляються і легко засвоюються. По калорійності харчування доцільно розподілити протягом дня так, щоб сніданок мав 25%, обід 35%, підвечірок і вечеря по 20%. Об’єм їжі повинен відповідати віку дитини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий